Pro Evolution Soccer 2013 (PES 2013)

Konami’nin en son Pro Evolution Soccer Demo’sunu oynayın

Pro Evolution Soccer 2013, Konami’nin Windows üzerinde çalışan popüler futbol oyununun son versiyonu. PES 2013, Pro Evolution Soccer 2012’ye çok benzese de hem oynanışı hem de grafikleri geliştirmek için tasarlanmış bazı küçük değişiklikler içeriyor.

Pro Evolution Soccer 2013’ün oynanışı öncekine kıyasla daha az otomatik, böylelikle PES 2012’nin arcade tarzı aksiyonuna kıyasla gerçek bir futbol simülasyonuna daha çok benziyor. Bazı unsurları FIFA 12’den oldukça esinlenmiş görünse de, bu kötü bir şey değil.

 

Oynanış

 

PES 2012’nin biraz kısıtlayıcı olan kontrol sistemi Pro Evolution Soccer 2013’te elden geçirilmiş. Geliştirici Konami, yeni kontrol sistemine ‘PES FullControl’ adını veriyor. Oyuncunun topun kontrolünü hemen ele geçirmek için R2 tuşuna basarak topu saklayabildiği yeni ve dinamik bir ilk dokunuş özelliği var.

Pro Evolution Soccer 2013 manüel pas özelliği sunuyor ve manüel şut oyuna ilk kez getirilerek her bir şutun yüksekliğini ve sertliğini ayarlamanıza izin veriyor. FullControl aynı zamanda top sürmeyi geliştiriyor, oyuncu hızını düşürüyor ve oyuncuların R2 tuşunu kullanarak yakın kontrollerine çeşitli tarzlar eklemelerini sağlıyor.

FullControl sisteminin Pro Evolution Soccer 2013’e getirdiği manüel kontrol ayarları kesinlikle tecrübeli PES hayranlarını heyecanlandıracak gelişmiş bir oyun tecrübesi sunuyor. Öte yandan yeni başlayanlar da sorun yaşamaksızın oyuna başlayıp oynayabiliyor.

 

Grafikler

 

Pro Evolution Soccer 2013 oyuncu benzerliklerini geliştirmeye odaklanıyor, böylece oyundaki futbolcular gerçekteki karşılıkları gibi davranıyorlar. Bu sisteme de geliştirici tarafından ‘PlayerID‘ adı veriliyor. Ünlü futbolcular tıpkı gerçek hayatta yaptıkları gibi koşacak, dönecek, top saklayacak, topla oynayacak ve hatta gol sevinci yaşayacaklar.

Oyuncu benzerlikleri bakımından PES 2013 bugüne kadar gördüğümüz gerçeğe en yakın futbol oyunu – hatta FIFA 12’den bile iyi. Bir bütün olarak Pro Evolution Soccer 2013’ün grafikleri takımların havalı bir şekilde sahaya çıkışlarından formaların ve ayakkabıların ayrıntılarına kadar harika.

Malesef, Pro Evolution Soccer 2013’ün oyuncu animasyonu biraz baştan savma. Oyuncuların dönüşleri göze kaba ve gerçekçilikten uzak geliyor ve kaleci atışları gülünç derecede abartılı ve saçma. Hatta, önceki versiyona göre kalecilere getirilmek istenen yenilikler hiç işe yaramamış. Kaleciler her zamankinden daha vahim görünüyor!

Pro Evolution Soccer 2013’teki Player Impact motoru oldukça etkileyici; oyuncuların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiklerini ve bunun hareketinize (ve hareket özgürlüğünüze) nasıl etki ettiğini fark ediyorsunuz. Ancak çarpışma animasyonlarının kapsamı bakımından halen FIFA’nın motorunun gerisinde kalıyor.

 

Geliştirilmesi gerekenler

 

PES 2012 tarafından hayal kırıklığına uğratılanlar Pro Evolution Soccer 2013’ün bazı yenilikleri sayesinde teselli bulacak ama oyunda hala geliştirilmesi gereken birçok özellik var.

Önceki versiyondaki taktik ekranı da eklenmemiş ve hala biraz zayıf görünüyor. Öte yandan oyun içi strateji değişiklikleri yapılırken teknik direktörün ekranın köşesindeki bir çerçevede belirip talimat vermesi çok daha havalı olmuş.

Pro Evolution Soccer 2013’te hala gol atmayı çok kolay yapan bazı oyunlar mevcut. Örneğin hala savunmanın arkasına uzun bir ara pas ve aşırtma kombinasyonuyla kolaylıkla sarkabiliyorsunuz.

Pro Evolution Soccer 2013 harika görünen kaliteli bir futbol simülasyonu ve artık size her zamankinden daha fazla oyun kontrolü veriyor.

Artıları

  • Oyuncu benzerlikleri harika
  • Birçok el ile kontrol seçeneği
  • Çok çeşitli oynanış
  • Gerçekçi oyuncu darbe motoru
Eksileri

  • Kaleciler çok kötü
  • Bazı animasyonlar kötü

Yayımlandı

kategorisi

yazarı: